Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica arrow Klape arrow Novosti arrow U 87 godini umro maestro Dinko Fio
U 87 godini umro maestro Dinko Fio

DinkoFioU 87 godini zivota umro je maestro Dinako Fio, jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika te voditelja mnogih zborova i klapa.

S mnogima je osvojio svjetske i drzavne festivale a medju najpoznatijima su: asambl Lado, Klapa Nostalgija, klapa Sagena, Klapa Fjabula, Klapa Oąjak, Klapa Kamen i drugi.

Dinko Fio (28. travnja 1924., Blato na Korčuli) je hrvatski skladatelj, melograf, dirigent, zborovođa (posebice dječjih zborova) i glazbeni pedagog.

Podrijetlom je s otoka Hvara.

Školovao se u Dubrovniku. Karijeru je poslije nastavio u Zagrebu.

Jednim je od prvih hrvatskih stručnih melografa. Djeluje od 1943. godine.

Poznat je kao osoba koja je skladala, priređivala, harmonizirala i obrađivala tekstove za dalmatinske klape i mjeąovite pjevačke zborove.

Obrađivanjem i davanjem u javno izvođenje je spasio je od zaborava brojne hrvatske narodne klapske pjesme iz Dalmacije.

Kao skladatelj je izgradio povelik opus na temeljima te hrvatske tradicijske glazbe.[1]

Uglazbio je i aranľirao za klapsku izvedbu pjesme hrvatskih pjesnika i pjesnikinja kao ąto su Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Tatjana Radovanović i ini.

Plodnu suradnju je ostvario s poznatim klapama kao ąto su velolučka klapa Oąjak i zagrebačka klapa Nostalgija, čiji je osnivač i dugogodiąnji voditelj i mentor.

Osim njih, proslavio se radom s dječjim zborom RTV Zagreb. Uspjeąan je bio i njegov rad s ansamblima Lado i SKUD-om Ivan Goran Kovačić.[1].

1995. je objavio knjigu Iizvorne dalmatinske pjesme abecednim redom regije mjesta zapisa za muąke klape ili zborove.

Dobitnik je niza nagrada za skladbe, obrade i izvedbe sa zborovima. Također je dobitnik nagrade Festivala dalmatinskih klapa Omią za ľivotno djelo (1998.),

nagrade Hrvatskog druątva skladatelja "Franjo Ksaver Kuhač“ za ľivotno djelo (2008.) te odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.).

 
------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260