Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2



naklapskinacin.com/forum

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica arrow Recepti
Recepti
Recepti: Brudet od bakalara
 Sastojci: oko 700 g suhog bakalara, 4 luka, 6 režnjeva češnjaka, vezica peršinovog lista, 2 kg krumpira, veća limenka pelata, 1,5 dcl maslinovog ulja, 1,5 dcl vina, sol, papar i lovorov list.

Bakalar dobro istući i staviti močiti u vodu jedan dan (vodu je potrebno promijeniti dva do tri puta). Nakon što se namakao jedan dan, bakalar operite i stavite da se kuha 40-ak minuta zajedno s malo papra u zrnu i listom lovora.
Bakalar potom procijediti, očistiti od kostiju i natrgati na komadiće. Vodu u kojoj se kuhao ne bacamo, već ostavljamo kao temeljac kojeg ćemo kasnije upotrijebiti.
Opširnije...
 
Recepti: Pašta fažol
 Grah namočite preko noći. Ako ste to zaboravili učiniti, namočite ga barem 30 min u toploj vodi prije kuhanja. Stavite ga kuhati u hladnu vodu. Nakon što zavrije neka ključa 10 minuta pa prvu vodu bacite. Tako će vas grah manje napuhavati i imat ćete manje vjetrova.
U loncu u kojem ćete dalje kuhati grah, prvo na maslinovom ulju prepržite sitno kosani luk i celer te mrkvu sjeckanu na manje komadiće. Stavite i lovor pa sve dinstajte otprilike 5-7 minuta. U to ubacite grah i sve prelijte vodom. Pustite da grah kuha.
U međuvremenu napravite pešt tako da u blenderu ili sjeckalici smiksate pancetu, češnjak i peršin i da dobijete teksturu paste.
Opširnije...
 
Recepti: Lignje ispod peke

 

 Priprema

Lignje narezati na kolutiće,i krumpir oguliti i narezati na kockice.Lignje i krumpir stavit sve zajedno u zdjelu,i dodavati ostale sastojke,na kraju obilato polit maslinovim uljem te dobro promiješati.

Opširnije...
 
Recepti: Mamin ajvar

Mamin Ajvar2

Mamin ajvar

Ako volite domaći ajvar, koji možete pokloniti i prijateljima, uzmite 15 kilograma crvenih, mesnatih paprika i 2,5 kilograma patlidžana, malo ulja, esencije ili bijelog octa, soli i šećera. Po želji možete dodati papar i češnjak.

Paprike ispecite sa svih strana na 200 stupnjeva jer se lakše gule i stavljajte ih u poklopljeni lonac. Gulite ih najbolje slijedeći dan, dobro operite sjemenke i pustite da se ocijede.

Ispecite patlidžan u pećnici oko 20-tak minuta, ohladite, ogulite i sameljite zajedno s paprikom u stroju za mljevenje mesa.

Sve to stavite u veći lonac s jednom malom šalicom ulja. Ajvar se mora pržiti na jakoj vatri oko dva sata bez dodavanja ulja. Kada je sva voda isparila dodajte 2 pune jušne žlice šećera, 1 žlicu esencije (ili 3 bijelog octa), 2 žlice soli i dobro promiješajte. Provjerite okus i vratite na štednjak još nekoliko minuta.

Mamin ajvar

Ajvar se vruć odmah puni u prethodno dobro oprane i na 100 stupnjeva u pećnici sterilizirane tegle (oko pola sata). Zatvorite ih original zatvaračem ili duplim celofanom.

Uzmite veću kašetu, stavite dosta novina i na dno i sa strane i poredajte teglice ajvara. najbolje ih je dobro pokriti s dekama i ostaviti najmanje 4-5 dana 'na hlađenju'.

Ovakav način spremanja ajvara omogućava vam nevjerojatan okus paprike, idealan je i za djecu, nema konzervansa, a tko voli ljući okus može dodati i ljute papričice.

Opširnije...
 
Recepti:Lasagne

Lasagne 

Za mljeveno meso bolonjez

  • 1/2 kg miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina, ili puretina i svinjetina)
  • 2 glavice luka
  • 3 žlice maslinovo ulje
  • list lovora
  • 2 grančice bosiljka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica crvene paprike
  • sol i papar po ukusu
  • 200 ml pirea od rajčice
  • malo vode za podlijevanje
Opširnije...
 
Recepti:Musaka s mljevenim mesom

Musaka sa mljevenim mesom 

Sastojci:

    1 i ½ kg krumpira

    50 dag mljevenog junećeg mesa

    1 luk

    peršin

    vegeta

    crvena paprika

    Koncentrat paradajza (po želji)

    2 jaja

    2 dcl vrhnja

Priprema:

Operite krumpir i stavite ga kuhati u kori. Kad je skuhan, ogulite ga i i narežite na ploške. Na ulju prepržite sitno nasjeckani luk. Na to stavite mljeveno meso.

Dinstajte, posolite, popaprite (vegeta), malo crvene paprike i prema želji možete dodati koncentrat paradajza i peršin list (nasjeckanog). Namažite vatrostalnu posudu s margarinom, zatim posipajte s brašnom i onda počnite slagati ploške krumpira. Prvo napravite jedan red, pa na to stavite red mljevenog mesa, pa opet krumpir pa mljeveno meso, pa završiti s redom krumpira. Umutite dva jaja s vrhnjem, posolite i popratiti i na kraju prelite preko krumpira.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva dok se ne zapeče (treba poprimi boju zlatno smeđu) na oko 45 min. Poslužite uz zelenu salatu. Dobar tek!

Opširnije...
 
Recepti: Zapečeni grah

Zapečeni grah

Zapečeni grah

Ulje zagrijat u tavi pa dodat luk.

Luku dodat suho meso malkice posolit i proprzit luk i meso.

Kad je luk omeko dodat crvenu mljevenu papriku,paradajz sos,sitno sjeckan bjeli luk,ljutu papricicu i kasiku brasna .

Sve dobro izmjesat pa istrest grah iz konzerve onako sa vodom dodat jos neki zacina ako zelite.

Pustit da grah prokuha pa istrest ga iz tave u vatrostalnu zdjelu.

Poredat kobasice po grahu ,posut sa malo persuna i stavit da se pece na 400 F oko 25 minuta

Sastojci

     1 veca konzerva (850 gr.) graha

     par kobasica ili hrenovki

     2 glavice crvenog luka

     100 gr. suhog mesa (moze i bez njega)

     1 kasika mljevene paprike

     1 kasika paradajz sosa

     2 cehna bijelog luka

     1 kasika brasna

     malo suhe,ljute paprike

     malo ulja i persuna

Opširnije...
 
Recepti: Šunka u kruhu

Šunka u kruhu

Šunka u kruhu

Za Uskrs je običaj da se jede šunka ili rolana lopatica. U sjevernim krajevima Hrvatske, obično se priprema na ovaj način omotanu u kruh. Iskreno, ovo je moj prvi pokušaj i veoma je uspio, zadovoljna sam, stoga dajem detaljne upute kako sam ja radila.

    1. Za tijesto uzdignite kvasac sa malo mlijeka, brašna i šećera.

    2. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, dodajte mu uzdignuti kvasac, dodajite mu mlaku vodu pomalo.

    3. Miješajte mikserom, sve dok se tijesto ne pretvori u kuglu i počne se potpuno odvajati od posude i miješalica miksera.

    4. Prekrijte čistim ubrusom, ostavite da se tijesto diže. Ako je potrebno, može se više puta premijesiti (meni se baš brzo i lijepo dizalo).

    5. Dok se diže tijesto, u posudu za kuhanje s vodom stavite odmotanu, opranu rolanu lopaticu ili sušenu lopaticu ili šunku. Prokuhajte je oko pola sata do 40 minuta, ovisno o težini.

    6. Kad se meso prokuhalo, izvadite je iz vode, obrežite kožu, ako je ima ili masnoće koje su višak, skinite mrežicu. Cijelu lopaticu omotajte sa kuhinjskim papirom, dobro je osušite. Neka stoji tako omotana papirom, dok vi pripremite tijesto.

    7. Tijesto premijesite, razvaljajte na oko 2 – 2, 5 cm debelo, na sredinu tijesta stavite šunkicu, omotajte je tijestom, dobro zatvorite da meso nigdje ne izviruje.

    8. U nauljen pleh za pečenje premjestite šunkicu sa tijestom, premažite sa malo ulja i vode, te pecite oko 40 -60 minuta na 180°C.Ja sam pred kraj pečenja stavila papir za pečenje da mi odozgo ne izgori ,a opet se lijepo ispeče.Provjerite drvenim štapićem da li je pečeno.

    9.Kad je pečena, kistom namočenim u rastopljeni maslac namažite cijeli pečeni kruh da korica još više omekša.

    10. Izvadite iz pleha, stavite na rešetku i zamotajte u čist ubrus da se tako ohladi.

Posluživanje

Rolana lopatica ili šunka u kruhu, tradicionalno se nosi u crkvu na jutarnju misu na blagoslov, jede se obično s hrenom, nekim umakom od hrena, rotkvicama i mladim lukom.

Konkretno ova lopatica je bila teška 1, 7 kg.

Opširnije...
 
Recepti: Hercegovački japrak

Hercegovački japrak

Sarma je izvorno tursko jelo koje se posebice na istoku Europe priprema na brojne načine. Jedan od njih je i japrak, najčešće s listom vinove loze. Probajte posebno ukusan hercegovački japrak s raštikom namirisan metvicom.

Hercegovački japrak

Listove raštike potopite u vrelu posoljenu vodu, izvadite, a zatim stavite u hladnu vodu te ocijedite.

Mljevenom mesu dodajte sitno narezan luk, rižu, sol, Vegetu, ulje, papar te sve zajedno dobro izmiješajte.

Listove raštike nadjenite pripremljenim nadjevom i savijte ih u sarmice.U širu posudu posložite sarmice u jednom redu, podlijte s malo vode i pospite narezanom metvicom.

Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Posudu povremeno protresite, a po potrebi podlijte s malo vode.

Opširnije...
 
Recepti:Teleća jetrica

Teleća Jetrica

Jela od iznutrica su vrlo česta u tradicionalnoj kuhinji posebno u kontitnentalnoj Hrvatskoj. Ovo je jednostavan i starinski recept za ukusno pripremljenju teleću jetricu.

Umjesto teleće jetrice, može se korsititi i svinjska ili janjeća, a ovaj temeljni recept može se varirati s dodatkom začina po vlastitom ukusu.

Sastojci

    1/2 kg telećih jetrica

    1/2 kg luka

    3 žlice maslinovo ulja (bolje je maslinovo, ali može i obično suncokretovo)

    malo vode za podlivanje

    vezica peršina

    sol i papar po ukusu

Priprema

Jetrica očistite od žila (kako ne bi bila žilava nakon pirjanja) i narežite na tanke ploškice. U veliku tavu na zagrijano ulje dodajte sitno narezani luk. Pirjajte luk na umjerenoj vatri dvadesetak minuta i podlivajte s kojoj žlicom vode (po potrebi). Luk treba biti potpuno mekan pa pojačajte vatru i dodajte očišćenu i tanko narezanu jetricu. Tanko narezana trebala bi se brzo ispeći (ne duže od 3-4 minuta) zato je važno jelo pripremati na velikoj, širokoj tavi. Kad je jetrica pečena, kuhanje je gotovo. Maknite s vatre i tek onda začinite solju, paprom i pospite nasjeckanim peršinom.

Poslužite s palentom ili rižom. Za vrijeme pirjanja, umjesto vode, možete podlivati vinom, a možete dodati i jednu žlicu acceta balsamica. Također, nekima će pasati i gotovu jetricu posuti usitnjenim češnjakom. Mi preporučujemo da probate osnovni recept i da ga potom modificirate prema svojem okusu.

Opširnije...
 
Recepti: Pikantna pileća krilca

Pikantna pileća krilca

Sastojci:

(za 4 osobe)

pileća krilca – 16 komada

1-2 žličice senfa

1 žlica meda

2 režnja češnjaka

1 žličica tabasca

2 žlice koncentrata od pomidora

sok od pola limuna

maslinovo ulje, 1-2 žlice

sol

Priprema:U zdjeli dobro izmiješajte senf, med, maslinovo ulje, sol, zgnječeni ili sitno nasjeckani češnjak, koncentrat od pomidora (rajčice), limunov sok i tabasco. U marinadu stavite oprana i posušena krilca pa pustite da prekrivena folijom odstoje u hladnjaku najmanje 2 sata (možete ih pustiti da se mariniraju preko noći).

Stavite ih u prikladnu posudu i pecite 30-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, odnosno dok ne dobiju lijepu rumenu boju.

Napomena:Volite li pikantnije, po želji u marinadu stavite više tabasca ili dodajte i malo kajenskog papra. Također, u marinadu možete dodati i sveže nasjeckano začinsko bilje, npr. ružmarin ili timijan. Na isti način možete pripremiti i pileće batkiće.

Opširnije...
 
Recepti: Domaći kruh

Domaći kruh

Domaći kruh Sastojci:

2 kg brašna

0,8 l vode

1 kockicu svježeg kvasca od 40 g

40 g šećera

0,4 l ulja

40 g soli

Opis:

Kvasac otopiti u mlakoj vodi, dodati malo brašna, izmiješati i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U drugoj posudi pripremiti prosijano brašno, vodu, šećer, ulje, sol te dodati kvasac i umijesiti tijesto. Ostaviti oko 30 - 40 minuta da naraste, zatim ponovno malo promijesiti, oblikovati željeni oblik, staviti u posudu za pečenje i ponovno ostaviti da se digne oko 50%.

Tako pripremljeno tijesto za kruh peći u pećnici na temperaturi 200 – 220°C oko 40 minuta.

Ako odlučite kruh ispeći pod pekom treba ga peći 1,5 – 2 sata.

Napomena: Ovim postupkom može se prigotoviti kruh od brašna tip 400, 500, 600 i 800.

Opširnije...
 
Recepti: Trilje za dvije osobe

Trilje

Potrebno:

3 veće trilje

šaka svježeg korijandera (nabavljiv na Dolcu, unutra kod tete koja prodaje egzotično voće, povrće i svježe začine)

maslinovo ulje

sok 1 većeg limuna ili limete

sol

papar

par režnjeva češnjaka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 230 C.

Ribu očistite i smjestite u posudu za pečenje.

U posebnoj, manjoj posudi pomiješajte nasjeckani korijander, sol, papar, maslinovo ulje, limunov sok i nasjeckani pa prignječeni češnjak ;)

Prelijte smjesu preko riba (i jedan dio iskoristite za premazivanje njihove unutrašnjosti)

Poškropite sve maslinovim uljem i smjestite u pećnicu. Pecite cca. 10/15 minuta i izvadite kad primijetite da su ribe dobile bijele oči i hruskavu koricu.

Poslužite uz nešto od gore navedenih priloga i jedite rukama! Ne zaboravite sve zaliti čašom ohlađenog bijelog vina. Napomena: toč/saft/ sok je diivan!

Opširnije...
 
Recepti: Sekeli gulaŠ

sekeliGulas

sekele gulaš1,5 kg svinjetine operi i na kocke izreži.

Na 1,5 žl masti pirjaj 2 gl sitno kosanog luka, zatim dodaj malo češnjaka i crvene paprike i izrezano meso, posoli i pusti u pokrivenoj padelji pirjati.

Kad je meso mekano dodaj 1 tanjur kisela zelja i pusti dalje pirjati.

Prije nego nosiš na stol dodaj 1/4-1/2 l vrhnja.

Gulaš ne smije biti ni pregust, ni prerijedak.

Opširnije...
 
Recepti: Juneći odresci sa sirom i šampinjonima

juneciOdresci

 

PRIPREMA

Juneće meso narezati na tanke odreske, posoliti, popapriti, dobro istući batićem za meso, začiniti, a zatim preliti uljem tako da budu prekriveni i ostaviti u hladnjaku jedan sat kako bi omekšali. Nakon toga odrezak nadjenuti sitno nasjeckanim šampinjonima i naribanim tvrdim sirom, preklopiti i učvrstiti čačakalicama. Meso pržiti s obje strane na zagrijanom ulju. Za vrijeme prženja posuda se može poklopiti kako bi se meso peklo u vlastitim soku (ne podlijevati vodom, jer bi meso otvrdnulo). Krumpir skuhati u slanoj vodi, a kada je gotov ocijediti ga i napraviti pire u koji dodamo sjeckani peršin i maslac. Serviramo pire na sredinu tanjura te na pire punjene odreske iz kojih izvadimo čačkalice.

 

Opširnije...
 
Recepti: Punjene lignje na istarski

punjene lignje na istarski

Lignje očistiti tako da im tijelo ostane cijelo, dobro ih oprati i posušiti. Krakove narezati na sitne komadiće. Pršut narezati na kockice, sir naribati. Na tri žlice ulja popržiti sitno isjeckani luk, dodati krakove, popržiti, a zatim dodati rižu.

Pirjati dok riža ne omekša, dolijevajući povremeno toplu vodu. Skinuti s vatre, dodati pršut i sir, malo nasjeckanog peršina i češnjaka i sve dobro izmiješati. Tom smjesom nadjenuti lignje, zatvoriti ih štapićima, uvaljati ih u brašno i popržiti sa svih strana na zagrijanom ulju. Kad porumene, izvaditi ih na tanjur. Na istom ulju popržiti preostali isjeckani češnjak i peršin, dodati oguljenu i narezanu rajčicu, a kad prokuha uliti bijelo vino. Ubaciti pržene lignje, poklopiti i na laganoj vatri pirjati dvadesetak minuta, povremeno protresajući posudu. Kad se umak zgusne, skinuti s vatre i poslužiti. Kao prilog se može poslužiti kuhana riža, palenta ili istarski fuži.Osim s pršutom i sirom, lignje se na isti način mogu nadijevati dagnjama, škampima ili gljivama.

Sastojci:

  • 800 g liganja
  • 800 g pršuta
  • 80 g sira ovčjeg sira
  • 200 ml maslinova ulja
  • 500 g rajčica
  • 1 vezica peršina
  • 200 g riže
  • 1 glavica luka
  • 6 režnjeva češnjaka
  • 200 ml vina
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • papar
  • 1 žlica brašna

Opširnije...
 
------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------



ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260