Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Foto tjedna

<empty> <empty> <empty>
  Slide Show Pict  
<empty> <empty> <empty>
FOTO by Voxpopulji

Slike: Večeri forumaša NKN

Red Baron
 
Split · Red Baron 25/10/07
Split · Red Baron 12/01/08
Zadar · Zara 02/02/08
Selce · Kantunić 01/03/08
Split · Talog 17/04/09

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica
Recenzije CD-a: Sluša mi se klapa

Klapa Armorin: Stegla me je mladost

Izdavač: Croatia Records

Žanr:  Klapska muzika

armorin

Popis pjesama:

        Da li da te ljubim

        Sokole moj

        Mislila san mlada koludrica biti

        Lopućka Mare

        Briškula

        Nesrikinja jubav

        Ovamo dojdi sokole

        Jabuko rumena

        U našeg Marina

        Šijavica

        Sinoć san se mlada

        Pivala bi al' ne mogu sama

        Ne pitan ti biser, zlato

        Jadranska sol

Ženska klapa Armorin iz Zagreba objavila je, nakon više od deset godina postojanja, svoj prvi album "Stegla me je mladost".Iako sudjeluju na raznim festivalima i klapskim smotrama, Armorinke tek sada objavljuju debitantski nosač zvuka na kojem su se našle probrane tradicionalne klapske pjesme i skladbe. Netko tko ih posluša pitat će se zašto su čekale tako dugo, no odgovor je prilično jednostavan, ali poveznica možda i nije uočljiva na prvi pogled.

U poplavi raznih talent natjecanja, prvenstveno onih pjevačkih, stvara se dojam kako je ama baš svatko dovoljno dobar za nastupiti bez obzira pjevao on 5 mjeseci ili 5 godina. S druge strane javlja se nesklad između objektivne važnosti samog natjecatelja i subjektivne slike samoga sebe. Generacije odgajane po principu 'sve nam je dopušteno', kojima nitko nikada nije rekao 'znate, niste dovoljno dobri' vjerojatno bi pomislile da bi klapski album mogle objaviti ne za deset godina već za deset mjeseci, samo da se malo 'upjevaju'.

No to je posve pogrešna percepcija koju oni koji su se prepoznali u gornjem odlomku neće nikada razumjeti. Iz poštovanja prema žanru i svemu onome što on donosi i predstavlja, bilo bi krajnje neozbiljno zaletjeti se albumom iz čiste proračunatosti bez stava i razumijevanja koji mora stajati iza svakog stiha. Armorinke su toga i više nego svjesne, prvi put kada ih začujete shvatit ćete razliku između veličanja samog sebe i odavanja počasti žanru koji vas je privukao. Pa makar to bilo i nakon deset godina.

Možemo debatirati je li ženska klapa uistinu klapa ili samo vokalna skupina (koja još uz to povremeno ima i gitaru), no unazad pedesetak godina pojam klape se uveliko promijenio. Osim tradicionalnih muških, postoje i ženske, ali i mješovite. Broj članova također varira, ponekad ih je pet, ponekad dvanaest, dok je Armorinki deset.

Ma kako različite bile, jedno im se ne može osporiti: ljubav prema klapskoj pjesmi. Istina, kako bi se privukla publika ili zadao izazov često se poseže za obradama popularnih pop-rock pjesama, pa tako ni Armorinke nisu izuzetak: umjesto sveprisutnog Gibonnija u klapskim izvedbama posegnule su za pjesmom "Jadranska sol" koja - ako ništa drugo - barem tematski i naslovom podsjeća na Dalmaciju gdje su klape i rođene.

Kao i u slučaju klapskih obrada Gibonnija, "Jadranska sol" pjesma je bez koje se na albumu moglo, ali treba uzeti u obzir koje je godine Ivanka Mazurkijević sa Stampedom prvi put otpjevala ovu pjesmu: bilo je to 1999. godine, iste one kada je osnovana klapa Armorin.

Ostalih 13 pjesama aranžiralo je deset najrenomiranijih imena klapske scene što je samo dodatni bonus na ionako zadivljujuću igru glasova koji nipošto nisu zalutali u 'mušku igru'. Tradicija je najpogodnije mjesto za poskliznuti se, no klapi Armorin to se nije dogodilo.

U knjižici priloženoj uz CD, same kažu kako su stari govorili da se od klape ništa i ne očekuje u prvih pet godina postojanja. "Stegla me je mladost" iznimno je korektan album jedne ženske klape koja je na najboljem putu da jednoga dana u budućnosti savjet starih iz prethodne rečenice prenese na jednu mladu klapu u kojem god obliku ona tada bila.(www.muzika.hr)

OSTALE RECENZIJE

 
 
 
MOLIMO VAS DA NASTUPE PROSLJEĐUJETE
NA MAIL: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Klape = kulturno dobro!!Prema odluci Ministarstva kulture klapsko pjevanje ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra!
Download odluke (1.1 MB)
 
UNESCO

Recepti

------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260