Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica arrow Klape arrow Novosti arrow Počele pripremi za 48. Festival dalmatinskih klapa u Omišu
Počele pripremi za 48. Festival dalmatinskih klapa u Omišu
ImageKrajem prošle godine ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu Dražen Mladin uputio je Dopis klapama o započetim pripremama za ovogodišnji Festival i o kategorijama u kojima će se klape natjecati.
Valja naglasiti da je na prošlogodišnjem 47.Festivalu Prva nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva a time i Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša pripala je klapi Pinguentum iz istarskog Buzeta. Najviše glasova publike i zlatni leut dobila je splitska klapa Mriža.

U subotu 27. srpnja finalnom večeri muških klapa završio je 47. Festival dalmatinskih klapa u Omišu. Prva nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, a time i zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša pripala je klapi PINGUENTUM iz Buzeta. Druga nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva a time i
srebreni štit s povijesnim grbom grada Omiša i druga nagrada publike pripala je zadarskoj klapi Kožino. Dok je treću nagradu stručnog povjerenstva i brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša i  treću nagradu publike i brončani leut klapa dobila klapa KAMPANEL iz Zagreba.
48. festival dalmatinskih klapa Omiš 2014. namjerava organizirati programe natjecanja klapa prema slijedećim kategorijama:

Kategorija     Natjecanje
A     MUŠKE KLAPE do 8 pjevača
B     ŽENSKE KLAPE do 9 pjevačica
C     MJEŠOVITE SKUPINE do 9 pjev.
D     DEBITANTI (m, ž) do 8 pjevača
E     NOVE SKLADBE
F     POPULARNE SKLADBE do 8 pjev.
G     KLAPE UZ GITARU (1-2)

 

A – MUŠKE KLAPE / B – ŽENSKE KLAPE

Kandidati za kategorije A i B mogu biti klape koje imaju u svom sastavu isključivo muške, odnosno ženske pjevače. U tim kategorijama dozvolit ćemo izmjene po jednog pjevača i samo ako to bude navedeno u prijavama.

C – MJEŠOVITE SKUPINE

Kategorija  C  se odnosi na mješovite skupine i klape u kojima je sada zamjetna određena doza nepropocionalnosti u odnosima između ženskih i muških glasova (pjevača). U budućnosti bismo željeli postići veću uravnoteženost među glasovima, te da broj pjevača angažiranih u toj kategoriji ne prekorači više od 7 pjevača. No, i dalje mogu nastupati različiti profili sastava kao i do sada, uz uvjet da ne prekorače broj od 9 pjevača.

F – POPULARNE SKLADBE

Za kategoriju F mogu se prijaviti klape koje u svome djelovanju, uz tradicionalni natjecateljski program (izvorne napjeve i nove skladbe) njeguju repertoar popularnih skladbi (šansone, balade, šlageri itd.). Dakle, moguće je prijaviti skladbe isključivo domaće provenijencije, uz precizne navode izvora (autore glazbe i teksta te autora aranžmana). Molimo Vas da Vaš popis sadrži najmanje 4 naslova, od čega najmanje 1 naslov obavezno da bude u novom aranžmanu. Nove je aranžmane potrebno dostaviti direkciji FDK Omiš na vrijeme, zajedno s prijavom, a najkasnije za vrijeme audicije.

G – KLAPE UZ GITARU (1-2)

Natjecateljska kategorija za koju se mogu prijaviti klape uz pratnju 1 ili 2 gitare.

BOL, OPUZEN, BLATO, VODICE

Za klape koje se kane kandidirati za natjecateljske kategorije koje se održavaju izvan Omiša (Bol, Opuzen, Blato, Vodice) najavljujemo da je u skladu s dosadašnjom praksom s nekima od naših partnera (suorganizatora) dogovoreno načelo da se uz natjecateljski program održi i po jedan revijalni koncert (Bol, Blato).

Prilikom prijave programa za 48. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2014. potrebno je uvažavati slijedeće:

Kod izbora izvornih napjeva možete se poslužiti Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama (Sv. I, II, III) u izdanju FDK, odnosno tiskovinama relevantnih izdavača, melografa i sl.  Prihvatit ćemo i nepoznate ili manje poznate napjeve koje ste zabilježili na terenu i adekvatno obradili. Nadamo se da će Vam Ljetopisi FDK Omiš (1967.-2006.) biti korisno sredstvo informiranja prilikom izbora i artikuliranja Vašeg programa.

 Kod izbora novih skladbi preporučamo da koristite naša izdanja Leut, Nove skladbe, Mirabella (eventualno slične tiskovine priznatih autora). Izbjegavajte skladbe koje nisu tiskom objavljene u festivalskim izdanjima ili pak nisu verificirane od strane FDK, jer se takve neće prihvatiti prilikom selekcije.Kod prijave izvornih napjeva i uglazbljenih skladbi važe slijedeća pravila:

- U konkurenciji muških (A) i ženskih klapa (B), te klapa debitanata (D) – svaka klapa je dužna prijaviti 6 naslova, odnosno 6 izvornih napjeva, dok mješovite klape (C) – prijavljuju po 3 naslova u svakoj od kategorija (3 izvorne i 3 skladbe).

- Kod prijava za Večer popularnih skladbi (F) – potrebno je prijaviti najmanje 4 naslova, i to 4 popularne skladbe u duhu dalmatinskog melosa (obavezno najmanje 1 novi aranžman).

- Kod prijava za kategoriju klape uz gitaru (G) – potrebno je prijaviti 6 naslova od kojih 3 iz fundusa izvornih napjeva ili skladbi, a 3 po slobodnom izboru iz fundusa popularnih skladbi mediteranskog ugođaja. Izvode se 2 skladbe po izboru direkcije Festivala.

Od ove godine uvodimo isključivo Online prijavljivanje klapa. Na našoj internetskoj stranici  uskoro ćete moći pronaći Online prijavnicu. Prilikom popunjavanja Online obrasca prijavnice molimo da budete točni u navođenju traženih podataka. Primjerak partiture ili zapisa je obvezatan. Isti zapis molimo scanirati i uobličiti u PDF dokumet i kao takvog ga poslati elektroničkom poštom na adresu Festivala (ovo će vam omogućiti forma prijavnice). Uvažavat ćemo samo kompletne prijave.

Sve klape dužne su pristupiti audiciji, koja će zbog dinamike festivalskih zbivanja ove godine započeti od sredine veljače. Točne termine audicija ćemo Vam dostaviti naknadno, nakon pristiglih prijava klapa.

U pogledu načina izvođenja skrećemo pozornost da za vrijeme održavanja festivalskih natjecanja neće biti dopuštene izmjene članova klapa (mimo prijavnica koje ste nam dostavili).

Svaka klapa ima pravo prijaviti se u više kategorija. U slučaju prijavljivanja u više kategorija molimo klape da popune Online obrazac prijavnice posebno za svaku kategoriju. U desnom gornjem kutu prijave molimo da od ponuđenih opcija odaberete onu  kategoriju za koju se pojedina prijavnica odnosi.

O rezultatima izbora klapa i programa, klape će biti obaviještene najkasnije 15 dana nakon završetka audicija. Direkcija Festivala zadržava pravo izravnog dogovora i izbora klapa za koje ocijeni da po svojoj kvaliteti mogu udovoljiti umjetničkim standardima i kriterijima Festivala (kategorija E, F).

Kotizacija za nastup klapa na 48. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2014. iznosi 1.000,00 kn. Navedeni iznos klape su dužne uplatiti tjedan dana prije početka Festivala. Kotizacije su oslobođene klape koje sudjeluju u Večeri novih skladbi jer same snimaju naslove za istoimenu večer, kao i druge klape koje FDK angažira za snimanje.

Sve detalje koji nisu obuhvaćeni ovim pismom riješavat ćemo tijekom održavanja audicija.

Još jednom vam skrećemo pozornost da se od ove godine uvodi prijavljivanje klapa preko naše internetske stranice.   Rok za prijave je 31. siječnja 2014. g.

Molimo Vas da sve za koje smatrate da su zainteresirani za sudjelovanje na predstojećem Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, poglavito klape debitante, upozorite na novinu prijavljivanja klapa preko naše internetske stranice.

Ujedno molimo klape koje obilježavaju svoje jubileje, i to 5 godina (najmanje 5 nastupa na FDK Omiš) te 10 ili više godina, da nas o tome pismeno obavijeste uz navođenje relevantnih materijala. Poželjno bi bilo da nam pošalju što opširniju biografiju klape, a sav potrebit materijal da dostave elektroničkom poštom na adresu Festivala ( Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ), do ranije naznačenog roka.

U uvjerenju da ćemo i dalje zajedničkim snagama raditi na očuvanju i promicanju dalmatinske klapske pjesme, želimo Vam puno uspjeha u radu i srdačno Vas pozdravljamo.
S poštovanjem,

Ravnatelj FDK
Dražan Mladin, dipl. oec.

 
------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260