Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica arrow Klape arrow Što su klape?
O klapama

 

NAZIV KLAPA
Riječ "klapa" došla je iz tršćanskog govora... U tom govoru "clapa" označuje grupu, hrpu, skupinu ljudi povezanu nekim zajedničkim odnosima, najprije prijateljskim. U dalmatinskim govorima, riječ klapa se pojavila u prošlom stoljeću, kada je bila razvijena trgovina između Trsta i naše obale. Danas tu riječ osjećamo kao svoju i ona je sinonim za determiniranu vokalno-glazbenu folklornu pojavu određenoga geografskoga područja (urbanih i ruralno-urbanih sredina obalnog dijela Dalmacije i njezinih otoka). Klapa se kao folklorna pojava javlja u 2. i 3. četvrtini 19. stoljeća, a pod njom se podrazumijeva određeni broj pjevača koji pjevaju homofone napjeve, u pravilu s jednim prvim tenorom.

GALEŠNIKNaziv (dalmatinska) klapska pjesma novijeg je datuma. Učestalije se upotrebljava u glazbeno-folklornoj terminologiji od 1967. godine kada je u Omišu otemeljen Festival dalmatinskih klapa. Termin klapske pjesme dolazi od toga što te pjesme izvode skupine pjevača, tzv. klape. Klapske pjesme su u prvom redu homofoni napjevi i prepoznatljive su po svojoj unutrašnjoj glazbenoj strukturi, kretanju kako melodijske linije vodećeg glasa tako i ostalih glasova, harmonijskoj konstrukciji i sadržaju tekstova napjeva (to su uglavnom ljubavne pjesme od naglašena poetskog preko vedra, optimističkog pomalo šaljiva tona do pretjerana, neiskrena i neprirodna sentimentalizma). Najčešća je forma višeglasja klapskih pjesama troglasje i četveroglasje, spjevane su u duru, a jedna od najprepoznatljivijih vlastitosti klapskih pjesama jest ta što se izvode a cappella. Međutim, ta bitna karakterna osobina ovih napjeva u naše vrijeme kao da pomalo ustupa pred doduše diskretnim šarmom gitare, rjeđe upotrebom mandoline, ali i bezočnim korištenjem harmonike – u pratnji klapskih pjesama.

TKO PJEVA U KLAPI?
U klapi pjevaju muškarci, obdareni izvjesnom muzikalnošću, i smislom za pretočenje duhovnog raspoloženja u homofoni spontani izraz. Čak se osnivaju i ženske klape. Broj pjevača u klapi nije ograničen posebnim pravilom, no praksa je pokazala da ih je najčešće od 5 do 10.

KAKO PJEVAJU KLAPE?
One uvijek pjevaju spontano podliježući duhovnom raspoloženju u kojemu se odvija sam čin izvedbe. Glavni je cilj većine pjevača postignuti što bolju fuziju akorda što je od odsudne važnosti za prestižCAKULONE klape u međusobnim prijateljskim natjecanjima i za pridobivanje naklonosti slušatelja. Važna je odlika pravih narodnih klapskihpjevača kako je ponekad nužno da samo vodeći glas (I. tenor) zna melodiju i tekst napjeva, pa da klapa zapjeva; drugi glas (II. tenor) odmah prihvati tercu naniže ("šekundira"), bariton popunjava kvintakord ("daje ulja pismi"), a bas se, označujući harmonijske funkcije tonike, dominante i subdominante, dokazuje u "profondo" pjevanju, tako da se napjev odvija u skladnom akordskom zvučanju kao da svi pjevači dobro znaju melodiju i tekst pjevane pjesme.

Izvor: Zbornik Festival dalmatinskih klapa Omiš
 
------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260