Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Foto tjedna

<empty> <empty> <empty>
  Slide Show Pict  
<empty> <empty> <empty>
FOTO by Voxpopulji

Slike: Večeri forumaša NKN

Red Baron
 
Split · Red Baron 25/10/07
Split · Red Baron 12/01/08
Zadar · Zara 02/02/08
Selce · Kantunić 01/03/08
Split · Talog 17/04/09

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica
Makarska klapa Srdela medju najdugovječnijima u Hrvatskoj djeluje 45 godina
Makarska klapa Srdela

Klapa "Srdela" osnovana je u proljeće 1967. godine, a kao povod osnutku bila je obavijest u "Slobodnoj Dalmaciji" da se održava smotra, a potom festival klapa u Omišu.

Na istom festivalu, klapa je nastupila 12 puta i zabilježila dvije druge i dvije treće nagrade stručnog ocjenjivačkog suda te jednu treću nagradu publike.

Klapa je u svom bogatom opusu izdala četiri LP ploče i pet kaseta, četiri CD-a te jedan DVD. Zabilježila je brojne nastupe u zemlji i inozemstvu, na turističkim i promidžbenim sajmovima, službenim posjetima i gostovanjima.

Na glazbenom repertoaru se, osim tradicionalnih dalmatinskih pjesama i novijih obrada, nalaze i sakralne skladbe kojima prati misna slavlja te posljednje ispraćaje.

U nastavku teksta objavljujemo tekst Ružane Kovač obljavljen davne 2007.gopdine u povodu 40 godišnjice klape objavljen u Makarskoj kronici...

Članovi klape:

Marin Šimić                               tenor I

Franjo Čovo                              tenor II

Davor Mravičić                           bariton

Nikša Gilić                                 bas

Jakša Gilić (voditelj)                   bas i mandolina

Dubravko Videka                        bariton i mandolina

Tihomir Pavlinović                       gitara

Makarska klapa Srdela 2

Arhiv

Obljetnica: 40 godine  klape  Srdele

  

Piše: Piše Ružana Kovač Snimili Ivo Ravlić i Leonard Ninčević

Petak, 20 Travanj 2007 

Prije četiri desetljeća, 15. travnja 1967. godine, stasita petorka makarskih pjevača, u sastavu Jakša Kurtić, Grgo Puharić Dumin, Joško Buble, Veljko Mozara i Nikša Gilić, pojavila se na audiciji za prvi Omiški festival. Momci, koji su prije toga pjevali po makarskim konobama i restoranima, u Omišu su prepoznali izazov, koji im je otvorio vrata klapskog svijeta. A taj su, o čemu svjedoče brojna priznanja, nastupi u zemlji i svijetu, snimljene ploče i nosači zvuka, u prvih petnaest godina u potpunosti pokorili.

Samo u prvoj godini svog postojanja dva puta ih je snimala televizija, za tada vrlo popularnu emisiju «Smjerom putokaza» te za «Objektiv 250» Zvonka Letice.
Od svog osnutka u Omišu je klapa nastupila 12 puta, s tim da su osvojili dvije druge i dvije treće nagrade stručnog ocjenjivačkog suda te jednu treću nagradu publike.
O velikom broju gostovanja u zemlji i inozemstvu, gdje je Srdela službeno zastupala bivšu državu i Makarsku na raznim turističkim sajmovima, festivalima i sličnim priredbama, svjedoče do zadnjeg milimetra popunjene vitrine u službenoj prostoriji klape u centru Sv. Nikola.
Audio-zapis njihovih klapskih majstorija ostao je na jednoj singl-ploči, četiri LP ploče i kasete te dva CD-a.

Veliki rođendanski
koncert 20. listopada
Četiri minula desetljeća predanog i uspješnog rada klapa Srdela proslavit će velikim koncertom 20. listopada. Na njega će slavljenici pozvati stare klape, klapu Trogir, vokaliste Salone, DC Vranjic, klapu Lučicu i klapu Filip Dević te dvije-tri makarske klape.
Kao gosti večeri, ukoliko im to obveze budu dozvoljavale, pojavit će se i Luciano Batinić i Tanja Šimić, danas poznati operni pjevači koji su jedno vrijeme surađivali sa Srdelom.

RAZGOVOR S POVODOM Nikša Gilić, jedan od osnivača najstarije makarske klape Srdela, ove godine će se, na četrdeseti rođendan svoje «najvažnije sporedne stvari na svijetu», službeno oprostiti od pjevanja basovskih dionica u klapi

Nikša Gilić:
Odlazim, umorio sam se biti
'poštar iz malog mista'

U gradu pod Biokovom teško ćete naći nekoga tko ima veze s klapskom pismom, a da ne poznaje Nikšu Gilića. Inicijator i uz pok. Jakšu Kurtića osnivač najstarije makarske klape Srdela odlučio je, u godini u kojoj klapa slavi svoj četrdeseti rođendan, izići iz klape. Razlog je, kaže, umor od uloge glavne «lokomotive» koja vuče u svim segmentima

Nakon četrdeset godina pjevanja Vi, gospodine Gilić, odlazite iz klape Srdela. Zašto?
- A zašto? Jednostavno sam se umorio. Ne pjevat, nego vodit klapu. Ne mislim pritom muzički je vodit, nego je gurat kao menadžer.
Dakle, menadžerstvo je bila Vaša neslužbena funkcija u Srdeli?
- Pa da, moglo bi se tako reći. Vođenje zabilješki, ugovaranje nastupa, organiziranje proba, sve je to bilo na meni. Možda zvuči banalno, ali dosadilo mi je prije svake probe telefonirat pojedincima i to sat vremena ranije, da ne bi zaboravili. A kap koja je prelila čašu zapravo se dogodila prošle godine u studenom. Sve sam organizirao za petodnevnu turneju u Sloveniji i trebali su nam samo svirači. Od svih makarskih bendova nitko nije mogao ići s nama tako da su naši nastupi otkazani. Tko je kriv? Ja, naravno. I sad se tim ljudima barem dvije godine ne mogu pojaviti na oči.
Kako bi rekao Tarik Filipović, odlazak je Vaš konačan odgovor?
- Je. Nije mi to lako reći, ali je. Kad bi postojala jedna lokomotiva da me zamijeni, rado bi ostao pjevat. Ali nitko se ne želi prihvatiti tog nezahvalnog posla dok sam ja tu.

Nakon četiri desetljeća klapskog pjevanja, možete li sa sigurnošću i «dokazima» potvrditi da je taj svijet, što se tiče međuljudskih odnosa u njemu, stvarno poseban?
- To nema veze samo s makarskim klapama, to je tako svugdje. Nitko s nikim ne priča, svatko je za sebe, nitko nikoga ne voli, svatko želi bit najbolji. Definitivno postoji antagonizam među klapskim pjevačima, rivalstvo koje nije prisutno samo na Omiškom festivalu, nego na svakom susretu.
Dobro, da se vratimo još malo u prošlost. Nakon četiri godine djelovanja klape Srdela televizija Vam je ponudila da postanete profesionalci za njihove potrebe. Zašto ste to odbili?
- Iz jednostavnog razloga što smo svi bili zaposleni i situirani.
A sasvim ste dobro zarađivali i kao amateri?
- Ne mogu reći da se nije zarađivalo, ali nama to nikad nije bio primarni motiv. Klapa može jedan put u petnaest dana negdje pjevat gratis, ali kad te rastežu kao što su nas rastezali, pa da pet puta tjedno pjevaš mukte, bogme ne znam tko bi na to pristao.
Kako su «bolje polovice» članova to razumijevale?
- Pa nije bilo nekih problema, znale su se nekad napuhat, ali sve bi se to riješilo. Meni je bilo posebno zeznuto jer sam kao trgovački putnik i poslom stalno bio odsutan. Znalo se dogodit da u sedam navečer dođem s puta, a za pola sata već idem na gažu s klapom. Pala bi onda i koja ružna riječ, ali nikad nisam izda.
Koga, ženu ili klapu?
- Klapu, naravno, ipak je ona nama svima bila najvažnija sporedna stvar na svijetu.
Mislite li da je moguće da klapa Srdela s nekim novim, mlađim ljudima, jednom ponovo dosegne visine originalne postave?
- Ne znam, ne može se tako lako dobit jedan novi Jakša Kurtić, a prvi tenor u klapi je alfa i omega. Ako on nije vrhunski, nema ni vrhunske klape.
Ostajete li aktivni u organizaciji Festivala klapskih svečanosti uz mandoline i gitare?
- Naravno, na kraju krajeva taj festival je moja ideja.
Nevjerojatno, ali istinito, dakle, Nikšu Gilića uskoro možemo kao pjevača viđati samo na nedjeljnim misama u Franjevačkom samostanu?
- Tako je. Tamo samo dođem na probe, otpjevam, padne i neko kraće gostovanje i uživam. Tamo, za razliku od Srdele, ne moram biti 'poštar iz malog mista'.

Prava Srdela se nikad nije raspala

Čovjeku je, odakle god odlazio, uvijek to lakše napraviti čiste duše i obraza. Možete li nam, jednom zauvijek, «riješiti» misterij oko neformalnog raspada Srdele?
- Tu se nije ništa dogodilo, prava Srdela se nikad nije raspala. Današnju Staru Srdelu, koja je stvorila cijelu zbrku, formirali su naši bivši svirači, a ne pjevači. Nitko u tzv. Staroj Srdeli ne pjeva tko je pjevao u Srdeli.
Pa, što se onda zapravo dogodilo?
- Naša tri svirača, Marin Žarnić, Dubravko Videka i Ante Erceg, negdje 1991. godine dobrovoljno su se opredijelili da će svirati u ženskoj klapi Marinera, a mi smo formirali novi prateći sastav. Jedini Miće Zanchi je ostao s nama, ali kako smo nakon toga jedno vrijeme djelovali bez muzičke pratnje, on je otišao. Jedini, da tako kažem, koji to nije napravio dragovoljno. Dubravko je nakon nekog vremena shvatio svoju zabludu pa se vratio u Srdelu.
A što je s pok. Jakšom Kurtićem koji je pjevao i u Srdeli i u Staroj Srdeli?
- Jakša je prestao pjevat na našoj tridesetoj obljetnici i mi smo tada doveli Tona Draškovića. Zašto je Jakša opet počeo pjevat, i to u Staroj Srdeli, to ne znam. Valjda čovjeku dođe. Možda i ja za pet godina opet počnem pjevat u nekoj drugoj klapi. U svakom slučaju, kad se Jakša vratio pjevanju kod nas mu više nije bilo mjesta. Imali smo Tona, a već je bio izgubio i visinu i mogao je pjevat samo u niskim intonacijama.
Tvrdite, dakle, da Stara Srdela nije «produkt» raspada originalne klape Srdela?
-    Ni govora. Pa te njihove pjevače ja niti ne poznajem, to su neki ljudi iz Tučepi s kojima mi nemamo veze. Jedino što im zamjeramo jest odabir imena, jer su napravili pravi kupus. Ljude to dovodi u zabludu pa više ne znaju tko je u kojoj klapi. Radi toga smo se čak bili i bunili u Uredu za registraciju klapa. Moram reći da je to bila jedna velika zloća i ljubomora.

Zašto je zubar Kurtić poželio biti ginekolog?

U četrdeset godina sigurno se nakupilo puno i lijepih, ali i ružnih trenutaka. Ima li neki koji Vam se posebno urezao u sjećanje?
- Svaki naš nastup, a bilo ih je preko tri tisuće, za sobom nosi neku uspomenu. Ali, eto, recimo da bi izdvojio jedan detalj sa Smotre klapa u Bibinju. Program je vodila naša najbolja voditeljica Helga Vlahović, koja je saznala kako među nama ima jedan zubar, Jakša Kurtić, i to je koristila za predstavljanje. U jednom trenutku obratila se Jakši i rekla mu kako i ona ima nekih problema te da bi joj njegova pomoć dobro došla. A pok. Jakša je kao iz topa ispalio: Gospođo Helga, ja bi puno više volio biti vaš ginekolog. Dvije tisuće ljudi prasnulo je u smijeh i trebalo nam je deset minuta da se «ohladimo» i počnemo pjevat.
A što je s ružnim trenucima?
- Takvi se, srećom, brzo zaborave.

 
 
 
MOLIMO VAS DA NASTUPE PROSLJEĐUJETE
NA MAIL: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Klape = kulturno dobro!!Prema odluci Ministarstva kulture klapsko pjevanje ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra!
Download odluke (1.1 MB)
 
UNESCO

Recepti

------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260