Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Foto tjedna

<empty> <empty> <empty>
  Slide Show Pict  
<empty> <empty> <empty>
FOTO by Voxpopulji

Slike: Večeri forumaša NKN

Red Baron
 
Split · Red Baron 25/10/07
Split · Red Baron 12/01/08
Zadar · Zara 02/02/08
Selce · Kantunić 01/03/08
Split · Talog 17/04/09

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica
Komentar urednika

ŠTORIJA OD KLAPA

 KLAPSKA SCENA – PAUZA ILI PAD

 

 Prije četiri, pet godina u euforiji Story Super Nova Talentsa s dragim prijateljem Đorđem Novkovićem stvarao sam prvi hrvatski boy band: SašaTinKedžo. Prirodom posla često sam navraćao u zagrebačku Dubravu, u Croatia Records. S vremena na vrijeme pogledavao sam izlaznu listu prodanih nosača zvuka. Često se na prvom mjestu nalazila klapa Maslina s istaknutom pjesmom “Da te mogu pismom zvati“. U to vrijeme, dakle prije četiri, pet godina nekim od kolegama s estrade, menađžerima, predlagao sam da krenemo raditi s klapama organizirajući koncerte. Mnogi od njih su me u čudu slušali i gledali.

Nedugo zatim, procvala je klapska scena. Klape su počele puniti sportske dvorane, nogometne stadione. CD-i klapa počeli su se prodavati u više tisuća primjeraka, a neke klape prodavale su i više desetaka tisuća CD-a.

Gdje sežu masovni počeci zanimanja za klape? Prije desetak godina. Tri su razloga, tri su klape i tri su pjesme zaslužne za taj procvat. Malo se tko sjeća  kada su zapravo snimljene i objavljene danas popularne klapske pjesme.

Jedan od tri razloga razvoja i popularizacije klapskog pjevanja je pjesma „Croatio iz duše te ljubim“ koju je Tomislav Bralić u pratnji klape Bibinje otpjevao 1998. na tadašnjem festivalu „Jaska 08“. Dugo je trebalo da se pjesma izdvoji i zasigurno postane jedan od najvećih hitova glazbe u Hrvatskoj. Pjesma je u repertoaru gotovo svih klapa ali i brojnih pjevača zabavne glazbe.

Drugi razlog u nizu je objavljivanje davne 1998. godine pjesme „Da te mogu pismom zvati“ u izvođenju klape Maslina. Trebalo je toj pjesmi skoro pet godina da se iznjedri i osvoji publiku. Autor, a niti klapa zasigurno ne znaju broj obrada i objava ove među pet najslušanijih skladbi u novijoj Hrvatskoj. Nove informacije govore da je pjesma na top listama slovačkih, čeških i drugih radio postaja. 

Treći razlog da klapska pjesmu doživi širu afirmaciju je i klapa Cambi s CD-om obrada skladbi Gibonnija. Taj CD sasvim sigurno spada među najprodavanije, a nakon sedam godina objave i dalje je u vrhu najprodavanih CD-a.

Bili su to, kako pjesnik kaže, dani ponosa i slave.

Nakon velikog uzleta, nastao je predah. Ili pad. Klapa Intrade s kojom nastupa Tomislav Bralić „pojačala“ se električnim instrumentima i sve su dalje od klapskog glazbenog izričaja. Godišnje nastupaju više nego što godina ima dana i ne razmišljaju o novim pjesmama. Klapa Maslina ima dogovorene nastupe skoro do proljeća, a tonski studio im je samo na umu kada ih netko pita kada će nešto novo snimiti. Klapa Cambi razdvojila se na dvije frakcije. I svaka po svome.

I dok nema novih pjesama, dok se rabe i izrabljuju stare, klapski pokret polako ali sigurno pada. Zanimanje za klape i klapsko pjevanje i dalje postoji ali hiperprodukcija CD-a, loša produkcija klapskih koncerata, nedostatak novih pjesama daju zaključiti: pad ili predah. Za sada je to pad.

 

 
 
 
MOLIMO VAS DA NASTUPE PROSLJEĐUJETE
NA MAIL: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Klape = kulturno dobro!!Prema odluci Ministarstva kulture klapsko pjevanje ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra!
Download odluke (1.1 MB)
 
UNESCO

Recepti

------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260