Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Foto tjedna

<empty> <empty> <empty>
  Slide Show Pict  
<empty> <empty> <empty>
FOTO by Voxpopulji

Slike: Večeri forumaša NKN

Red Baron
 
Split · Red Baron 25/10/07
Split · Red Baron 12/01/08
Zadar · Zara 02/02/08
Selce · Kantunić 01/03/08
Split · Talog 17/04/09

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica
INTERVIEW: Vlado Sunko

Razgovor sa skladatelje i zborovodjom „Brodosplita“

Maestro Vlado Sunko: Klape su se već otele kontroli

Nakon međunarodnog natjecanja “Leevi Madetoja” u Finskoj, s kojega se gradski muški zbor “Brodosplit” vratio s osvojenim trećim mjestom i novčanom nagradom, te turneje po Slovačkoj, “škverani” u kolovozu putuju u Mađarsku da bi sudjelovali na festivalu zborske glazbe “Pečuh pjeva”.

Njihov voditelj, maestro Vlado Sunko, jedan je od trojice pozvanih stranih dirigenata na manifestaciji kojom se obilježava izbor Pečuha za europski grad kulture 2010. godine.

BrankoSunko

 

− “Brodosplit” je pozvan da s čuvenim muškim zborom iz Pečuha izvede djelo “Panonii Carmen” Janosa Vajde na završnom koncertu festivala. Osim nastupa na koncertima, zboristi sudjeluju u različitim radionicama u kojima dirigenti spremaju programe koji će se tamo i pjevati.

Umjetnički direktor festivala Tomas Lakner i ja tako vodimo radionicu “Vinskih pjesama” u kojoj će se, uz Schubertovu “Trinklied”, Verdijevu “E vviva! Beviam” iz opere “Ernani”, i Orffovu “In taberna” iz “Carmina burana” pripremati i dvije hrvatske pjesme: Berdovićev “Linđo” i Jusićeva “Vino, lijepo ime vino”, što mi je izuzetno drago.

Bit će to vrlo simpatičan i dinamičan program. Brodosplitovci imaju veliku zborsku kulturu i nisu bez razloga dobili priliku da budu nositelji programa u Mađarskoj.

Čestitke konkurencije


U Finskoj je zbor, među ostalim, obveznu Madetojinu pjesmu otpjevao u originalu na finskom jeziku, što je ocijenjeno visokim ocjenama. Je li istina da su organizatori inzistirali na tome da u koncert uvrste vašu “O Gospe Sinjska”?
− Još i sada imam dojam da smo finsku pjesmu otpjevali najbolje od svih natjecatelja, iako razumijem da u tom društvu nismo mogli odnijeti prvo mjesto, ponajviše zbog jezika. Međutim, za utjehu je da su nam dirigenti i pjevači konkurentskih zborova čestitali.“Gospa” im se jako svidjela, u tom dijelu svijeta ona zvuči egzotično, s puno emocija i energije.

Motiviraju li vas nagrade?
− Ne može se reći da mi nije drago, svakome gode, ali one nisu motiv. Mene ne pokreću nagrade, pokreće me glazba.

Glazbena kritika smatra “Brodosplitovo” izvođenje Papandopulova oratorija “Muka gospodina našeg Isukrsta” , Stipišićeva “Uskrsnuća”, Cherubinijeva “Requiema” vašim profesionalnim vrhuncem. Slažete li se s tim?
− Izdvojio bih Papandopulovu “Muku”, od 1992. do danas izvodimo je predano, s velikim žarom. Nisam čuo bolju izvedbu. Ipak, za mene su vrhunci osobni bljeskovi oduševljenja, u nekim momentima, na probi ili na koncertu; trenuci kad se dodirne nedodirljivo u interpretaciji, “ono nešto”, dodir ljepote ili božanskoga. To me najviše motivira i vezuje uz ovaj zbor. Naravno da iza svega stoji kontinuirani rad.

Još 1988. godine, kad ste preuzeli zbor, kritika je nepodijeljeno pisala o njegovu “sugestivnom i rafiniranom zvuku”, te “moćnom i do detalja iznijansiranom tonu”, dakle, samo afirmativno. Što se promijenilo?

− Posljednjih je godina sve manje glazbene kritike u novinama. “Brodosplit” je nekoć imao 30 koncerata godišnje, danas samo nekoliko. Kao da je zbor lošiji u odnosu na to vrijeme! No, uopće, zborski je amaterizam u Hrvatskoj na niskim granama, a u Dalmaciji je tragičan. Članstvo se u zboru stalno smanjuje i, s nekadašnjih 60, danas imamo 35 pjevača. Na splitskoj Akademiji još nemamo odsjek za zborsko dirigiranje i pjevanje, koji bi mogao obuhvatiti i klapsko pjevanje. Uvijek je tu riječ o nekakvom “guranju” kroz institucije i lobiranju, a uvijek postoji ona sumnja da vas, ako se zauzmete, optuže da to radite radi vlastitog probitka. Na sreću, postoje rijetki entuzijasti poput Branka Starca, polaznici njegove Vokalne akademije osjetno podižu kvalitetu zborova s kojima rade. To se primjećuje.

Klapski zaokret prema šlageru

Godinama ste bili član žirija Omiškog festivala klapa. Kako objašnjavate tu rastuću popularnost klapa posljednjih godina?
− Omiški je festival imao, a ima i danas, ulogu okupljanja, vrednovanja klapa. Međutim, malo-pomalo neke su se klape otele kontroli, postale profesionalna komercijalna tijela. Mnogi zborski pjevači napuštaju zborove, radi zarade i “slave” koju im pružaju klapski nastupi, pjevajući sve i svuda, često s vrlo niskim kriterijima. Nažalost, imaju svu podršku medija, pa mogu djelovati i bez voditelja − jer zašto bi ih plaćali? Navodno je na Splitskom festivalu ove godine sudjelovalo 14 klapa. To je strašno, pa to je teror klapa! Od Omiškog me je festivala udaljio upravo zaokret prema šlageru, a od klapa komercijalizacija, šund i svaštarenje.(www.slobodnadalmacija.hr)

OSTALI INTERVIEW-i:

 
 
 
MOLIMO VAS DA NASTUPE PROSLJEĐUJETE
NA MAIL: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Klape = kulturno dobro!!Prema odluci Ministarstva kulture klapsko pjevanje ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra!
Download odluke (1.1 MB)
 
UNESCO

Recepti

------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260