Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica arrow Klape arrow Novosti


Osam sklapa na 19. „Bašćinskim oglasima“ u Rijeci
Bašćinski Oglasi

Tradicionalni susret najboljih hrvatskih klapa „Bašćinski glasi „ održan u subotu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, po devetnaesti je put okupio ljubitelje klapske pjesme u a capella izvedbi. Nastupilo je osam klapa , ženske »Kastav« i »Kolapjanke« iz Siska te muške , »Podvorje« iz Kaštel Sućurca, »Kastav«, »Bunari« (Vodice), »Puntari« (Omiš), »Šufit« (Split), »Pinguentum« (Buzet) i posebni gosti koncerta , Vokalisti Salone.

Iako riječka publika dokazano voli klapsku pjesmu –,što potvrđuje i tradicija Bašćinskih glasa, koji će dogodine obilježiti dvadesetu godišnjicu održavanja u Rijeci , na početku koncerta je bila pomalo suzdržana. No, klapa »Bunari« iz Vodica osvojila je publiku neposrednošću i od toga je trenutka koncert počeo rasti.

I ove se godine pokazalo da je preporuka izvornog klapskog repertoara zapravo ključ kojeg se treba držati. Jer, to je ono zbog čega publika sve te godine dolazi na Bašćinske glase. Obrade popularnih šlagera – ma koliko dobro izvedene ( neke su ih klape otpjevale besprijekorno) – daju klapskom koncertu neku drugu atmosferu i mada pokazuju šire pjevačke mogućnosti, ne postižu onaj učinak koji imaju izvorne pjesme. Nadalje, publika je nepogrešivo osjetila najbolje klapske sastave – najviše aplauza  i ove su godine dobili Buzećani (Pinguentum) i Splićani (Šufit) – obje klape čine mladi pjevači, ujednačenih glasova, a ističu se tenori plemenita zapjeva, što je ključ klapskog zvuka.

Na kraju je koncert »začinio« zapjev Vokalista Salone, koji tradicionalno godinama dolaze na Bašćinske glase i svojim iznimno profiliranim  višeglasjem nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.

Večer je protekla u znaku sjećanja na nedavno preminulog »oca klapskog pjevanja« – Ljubu Stipišića Delmatu. On je ostavio svoj autorski i pedagoški pečat na mnoge hrvatske klape, a s Vokalistima Salone je radio više od dvadeset godina. Stoga ovaj koncert nije mogao proći bez njegove »Dalmatino, povišću pritrujena«, koju su Vokalisti otpjevali s posebnim nadahnućem.

Koncert je završio zajedničkim pjevanjem svih klapa i dugim aplauzom, koji je izmamio i dodatak.(www.novilist.hr)

 
 
Održan četvrti ususret sklapa „Martinovo elito-Korčula 2011“
MartinovoElito

Pred prepunom dvoranom Doma kulture u Korčuli u subotu,  održan je četvrti susret klapa „Martinovo lito“ - Korčula 2011.  u organizaciji Centra za kulturu Korčulu i pod pokroviteljstvom Grada Korčule. Susret je otvorio gradonačelnik Grada Korčule Mirko Duhović, zahvalivši se sudionicima koji se rado odazivaju na pozive za sudjelovanja te naglasio kako je organizacijom već četvrte godine za redom „Martinovo lito“ u Korčuli postalo tradicionalno okupljanje vodećih hrvatskih klapa u znak štovanja blagdana Sv. Martina i njegovanja klapske pjesme u Korčuli. Publika je skoro dva sata uživala u nastupima klape KURJOŽE iz Podstrane, ovogodišnjih finalistica Omiškog festivala, klape BRACIERA iz Bola na Braču, ovogodišnjih superfinalista Omiškog festivala, klapi TIRAMOL iz Korčule, također finalistica Omiškog festivala te trenutno najpopularnije i najnagrađivanije klape u Hrvatskoj, klape CAMBI iz Kaštel Kambelovca koja ove godine slavi 25 godina rada.

Na kraju večeri sve su klape zajedno s publikom otpjevale pjesmu „More“ a u znak zahvale za sudjelovanje gradonačelnik im je uručio kristalne plakete u obliku jedra i knjigu Dušana Kalogjere „U potrazi za izgubljenom Korčulom“.

 
Ispo' Volta radijska emisija Branka Bubice na Radio Šibeniku nedjeljom u 11.00
brankoBubica

Kako se klapska scena uzdiže i pojačava brojne su radijske, televizijeske postaje  koje rade posebne programe posvećene klapama. Godinama na zadarskokm Novom radiju nedjeljom u 10.05 emitira se emisija „Sotto voće“ urednika i voditelja Jurice Gašpara posvečena klapama i klapskoj sceni.

Odnedavno nedjeljom u 11.00 na Rdaio Šibeniku emitira se slična emisija o klapama i klapskoj sceni pod nazivom „Ispo' Volta“ urednika i voditelja Branka Bubice.

Kako ističe ovaj prvi glas legendarne klape Šibenik i Masline, emisijam je posvećena „...novitetima u riči i pismi, bira se klapski hit tjedna, ugošćuju se predstavnici klapa a posebna draž je rubrika Pisma iz naftalina, ističe Bubica.

Dok emisija „Sotto voce“ po nazivu prepoznatljivo njeguje taj klapski izričaj, a capella, u emisiji Branka Bubice nema distance u klapskom žanru pa se njeguje i podržava sve što je kvalitetno na klapskoj sceni. Valja napomenuti da obje emisije možete poslušati putem interneta.

 
Održan svečani koncert klapa – „Pismo moja hrli tamo“
Pismo moja

Redovan koncert predstavljanja FDK Omiš u Zagrebu, bez reklame bez prodanih ulaznica... 

U dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu  održan  svečani koncert klapa Pismo moja hrli tamo. Prigodnim slovom večer su otvorili predsjednik gradske skupštine grada Zagreba gosp. Boris Šprem i gradonačelnik grada Omiša gosp. Ivan Škaričić. Tradicionalni koncert 27.po redu okupio je najbolje klape sa ovogodišnjeg omiškog festivala. Tako su redom nastupile klape Armorin, Brodarica, Sinj, Neverin, Pinguentum, Šufit i Vokalisti Salone. Punih dva sata klape su nas vodile kroz prekrasnu klapsku večer u kojoj smo se prisjetili Ljube Stipišića Delmate i Dinka Fia, koji nažalost više nisu sa nama, ali njihove pjesme i dalje žive. Festival dalmatinskih klapa  dobio je  vrijedno priznanje za svoj rad , nagradu Porin za najbolji klapski album Večer novih skladbi 2011. Branko Pajić direktor Scardone  prigodno je uručio nagradu ravnatelju festivala Dražanu Mladinu. Prijateljima festivala u Omišu, voditelju Branku Uvodiću i  bivšem uredniku Hrvatskog radija Mladenu Magdaleniću, uručene su slike akademske slikarice Vanje Ojdanić Rogošić kao znak zahvalnosti za svoju dugogodišnju suradnju s festivalom. Večer su zatvorile sve klape zajedno, tradicionalno pjesmom „ Pismo moja hrli tamo“. Vjerujemo kako će ovo  prijateljstvo  grada Zagreba i Omiša trajati jer ovo je ipak ljubav koja traje punih 27 godina. Šteta za jedan tako dugovječan koncert i Festival da se organizatori nisu pobrinuli da više reklamiraju koncert, da ga više približe publici.

 
Ponajveći klapski koncert u novijoj Hrvatskoj „Klape u Spaladiumu“ bilježi odličnu prodaju ulaznica
Stožice 2011

Pipreme za veliki klapski koncert zakazan za petak, 25.studenoga pod nazivom „Klape u Spaladiumu 2011“  bliže se kraju, i kako kaže Branko Bubica iz klape Maslina, zasigurno je to najveći klapski koncert u zatvorenom prostoru. Mi bi dodali:i I veći.  Malo je tko u Hrvatskoj uspio okupiti desetak najvćeih klapa Hrvatske na jednom mjestu i još k tome i goste velikog Olivera Dragojevića sa Dupinima i Meri Cetinić. Kada s tome doda voditeljica poznata i omiljena komičarka Arijana Čulina,

nije ni čudno da se skoro dva tjedna prije traži ulaznica više. Naš Portal kao organizator ovoga velikog

koncerta ima podatke da je do sada prodano višeod trećine ulaznica a dosta je rezervacija, upita...

Uvjeravaju nas mnogi dragi prijatelji iz Dalmacije da je za taj koncert najveća moguća promičba u Dalmaciji. Da je uobičajno, da se ulaznice kupuju nekoliko dana prije koncerta. Interes za koncert je velik i sve je spremno za najveći klapski koncert u Hrvatskoj. Ipak je Split i Dalmacija postojbina klapskek pjesme.

 
Smotra klapa u Okrugu povodom dana svetog Tudora
Klapa u Okrugu

Povodom blagdana sv. Tudora, nebeskog zaštitnika mjesta Okrug na Čiovu, u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa održana prigodna smotra klapa.

Izborom pjesama iz svog sakralnog repertoara okruškoj publici predstavile su se klape: Sv. Florijan, Iskon, Putalj, Karmelengo, Mindula, Mriža, Stivanja i Podvorje.

Ovaj kulturni događaj svakako treba zahvaliti pokroviteljstvu Općine Okrug te organizaciji Župnog ureda sv. Karlo Boromejski i  KUD-a Mindula. Okručani su uživali u jednoipolsatnom programu kroz koji je vodila novinarka Ina Dukan. Po završetku programa u ime organizatora nazočnima se obratio okruški župnik don Mario Matković, a ispred predstavnika domaćina govorio je voditelj klape Mindula prof. Vinko Buble koji je svim izvođačima smotre uručio zahvalnice za kulturni doprinos.

Smotra je završila zajedničkom izvedbom pjesme Krist na žalu

 
Kaštelanski Cambi oduševio u punom dubrovačkom Revelinu
Kaštelanski Cambi

U sklopu svoje koncertne turneje povodom 25 godina postojanja,  u dubrovačkom Culture Clubu Revelin nastupila kaštelanska klapa Cambi.

Klapa, koju mnogi vec dugo smatraju klapskim fenomenom, još je jednom oduševila Dubrovčane koji su i sinoć u velikom broju došli u Revelin uživati uz klapskoj pjesmi. Bio je to još jedan u nizui nastupa prije velikog klapskog spektakla u Spaladium Areni u Splitu 25.studenoga.

 
Klapa Furešti iz Karlovca koncertom promovira prvi video uradak
Klapa Furešti

Klapa "Furešti" iz Karlovca snimila je svoj prvi spot za pjesmu "Lice" autora Gorana Topolovca, s kojom je lani na Međunarodnom Marco Polo festu (Korčula) osvojila treću nagradu stručnog žirija. Spot je uradak i donacija Studia Butina vlasnika Vlade Butine iz Slunja, koji je oduševljen koncertom Furešta za Valentinovo, zajedno sa suprugom ove godine ponudio klapi suradnju. Spot je sniman na lokacijama Karlovačke županije a promocija spota biti će 11. studenog 2011. godine u Školskoj športskoj dvorani na Rakovcu u Karlovcu u sklopu velikog koncerta Mladena Grdovića. Pjesma "Lice" već se godinu dana vrti po radijskim postajama širom Hrvatske i više je nego dobro prihvaćena od publike. Ponosni smo na svoj uradak kao kontinentalna klapa i kao bezrezervni obožavatelji dalmatinske pisme! Nakon promocije spot će biti dostupan javnosti i s nestrpljenjem očekujemo mišljenja ne samo naše vjerne publike već i znalaca klapske glazbe.

 
Najavljena sedma smotra klapa „Puna mi Pula“ koja se održava u petak
PunaMiPula

Sedma pulska večer klapske pjesme, smotra klapa Puna mi Pula, održat će se u petak s početkom u 19.30 u Domu hrvatskih branitelja, a nastupit će osam klapa među kojima su i organizatorice, pulske Teranke, najavile su u sjedištu Puhačkog orkestra Tatjana Merkl i Diana Mirković.

Osim ove proslavljene i nagrađivane pulske klape, nastupit će i ženske klape Hreljin iz Hreljina, Libar iz Privlake i Zadra, muške klape Pinguentum iz Buzeta, Lungomare iz Umaga, Zvonejski kantaduri iz Jurdani, Bukaleta iz Pazina, Teran iz Trviža te mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule.

Neke klape su već dobro poznate s prijašnjih smotri, no kako organizatorice svake godine dovedu i jednu klapu izvan Istre, ove godine će to biti Libar. Pinguentum dolazi praćen uspjesima poput nastupa u finalu festivala dalmatinskih klapa u Omišu, a među nagrađivanima je i klapa Hreljin. Premda su stavljeni na popis sponzora, KUD "Mate Balota" iz Raklja će i ove godine, kao i svake do sada, pjesmom i plesom otvoriti smotru...

Opširnije...
 
U 87 godini umro maestro Dinko Fio

DinkoFioU 87 godini zivota umro je maestro Dinako Fio, jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika te voditelja mnogih zborova i klapa.

S mnogima je osvojio svjetske i drzavne festivale a medju najpoznatijima su: asambl Lado, Klapa Nostalgija, klapa Sagena, Klapa Fjabula, Klapa Oąjak, Klapa Kamen i drugi.

Dinko Fio (28. travnja 1924., Blato na Korčuli) je hrvatski skladatelj, melograf, dirigent, zborovođa (posebice dječjih zborova) i glazbeni pedagog.

Podrijetlom je s otoka Hvara.

Školovao se u Dubrovniku. Karijeru je poslije nastavio u Zagrebu.

Jednim je od prvih hrvatskih stručnih melografa. Djeluje od 1943. godine.

Poznat je kao osoba koja je skladala, priređivala, harmonizirala i obrađivala tekstove za dalmatinske klape i mjeąovite pjevačke zborove.

Obrađivanjem i davanjem u javno izvođenje je spasio je od zaborava brojne hrvatske narodne klapske pjesme iz Dalmacije.

Kao skladatelj je izgradio povelik opus na temeljima te hrvatske tradicijske glazbe.[1]

Uglazbio je i aranľirao za klapsku izvedbu pjesme hrvatskih pjesnika i pjesnikinja kao ąto su Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Tatjana Radovanović i ini.

Plodnu suradnju je ostvario s poznatim klapama kao ąto su velolučka klapa Oąjak i zagrebačka klapa Nostalgija, čiji je osnivač i dugogodiąnji voditelj i mentor.

Osim njih, proslavio se radom s dječjim zborom RTV Zagreb. Uspjeąan je bio i njegov rad s ansamblima Lado i SKUD-om Ivan Goran Kovačić.[1].

1995. je objavio knjigu Iizvorne dalmatinske pjesme abecednim redom regije mjesta zapisa za muąke klape ili zborove.

Dobitnik je niza nagrada za skladbe, obrade i izvedbe sa zborovima. Također je dobitnik nagrade Festivala dalmatinskih klapa Omią za ľivotno djelo (1998.),

nagrade Hrvatskog druątva skladatelja "Franjo Ksaver Kuhač“ za ľivotno djelo (2008.) te odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.).

 
Nagradna igra: Klapa Cambi za zagrebački koncert koji je u srijedu poklanja tri ulaznice

Jedna od one dvije klape istroga imena Cambi, ova iz Splita, u srijedu koncertom u zagrebačkoj Ciboni

obilježavaju 25 godina rada, kako se ističe u press materijalu za koncert. Klapa predvodjenja predivnim vokalom Vlade Garića i prijatelja publici će predstaviti  impresivan repertuar . Na koncertu će nastupiti i njihovi prijatelji Tony Cetinski, Vanna, Neno Belan i Meri Cetinić.

Klapa Cambi poklanja tri ulaznice najsretnijim čitateljima našege Portala. Za sudjelovanje je potrebno  na naš mai: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript poslati ime i prezime i napisati:Za nagradnu igru-Cambi. Nagradjenima ćemo mailom polati upute za preuzimanje ulaznica.

 
Album klape Sv.Florijan peti najprodavaniji u Hrvatskoj! Najvaljuju nastup na velikom klapskom spe
klapaSvetiFlorijan

Nakon vrlo uspješne promocije albuma "I dok Žrnovnica spava" proteklog  vikenda u klubu Inmotion grand Casina Lav, klapa Sveti Florijan doživjela je još jedan uspjeh. Njihov album prvijenac ovaj je tjedan zasjeo na peto mjesto službene top liste najprodavanijih domaćih albuma u Hrvatskoj! Tako je mlada klapa iz Žrnovnice iza sebe ovaj tjedan ostavila velika imena estrade poput Dražena Zečića, Tonča Huljića & Madre Badessa Benda ili Opće Opasnosti.

Na top listi, koja se kreira na temelju broja prodanih albuma na 14 prodajnih mjesta u Hrvatskoj,  broj jedan drži povratnički album legendarnih rockera Majki s Barom "Teške boje". Na broju 2 je Oliver Dragojević & Stjepan Hauser s odličnim albumom "Noć nek tiho svira". Broj 3 drugi tjedan za redom drže Zoran Predin & Matija Dedić s albumom "Tragovi u sjeti", a četvrti je TBF s albumom "Pistaccio Metallic".

Klapa Sveti Florijan najavljuje promotivnu turneju po zemlji i inozemstvu. Tako će se 5. i 6. studenog prvi put predstaviti na klapskim koncertima u Sloveniji. 17.11. klapa nastupa u Inbaru u Zagrebu, 18. i 19.11. premijerno su u Slavoniji.

U Dalmaciji u studenom klapa najavljuje tri nastupa. 8. studenog klapa će zapjevati duhovne pjesme u crkvi u Slatinama na Čiovu, 25.11. će sudjelovati na klapskom spektaklu u Spaladium Areni.

 
Rođendanski koncert u Zadru: Klapa Cambi s publikom i prijateljima podjelila najlipšu pismu na svitu
rodendanskiKoncertCambi

Glasnice se nisu štedjele, kao ni ruke. Cijeli je Višnjik u Zadru više oddva  sata pjevao u glas sa slavljeničkom klapom i njenim prijateljima.

Ne postoji ljepša proslava rođendana jedne klape od slavljeničkog koncerta. Ispunjeni ljubavlju prema dalmatinskoj klapskoj pjesmi, Dalmaciji i svojoj vjernoj publici, klapa Cambi je povodom svog 25. rođendana ove slavljeničke godine održala sedam velikih koncerata po hrvatskim gardovima. Tako su njihovim pjesmama pljeskali i u njima uživali u Zagrebu, Splitu, Rijeci, i u dvorani Krešimira Ćosića na zadarskom Višnjiku.

Iako se ispočetka činilo da se dvorana neće popuniti te da je prodaja karata tekla slabije no što se očekivalo, bilo je to itekako daleko od istine. Dvorana na Višnjiku sinoć je zasjala u punom ruhu pruživši publici i izvođačima osjećaj za pamćenje. Skoro su sva mjesta bila popunjena, a atmosfera je bila upravo onakva kakvom je samo vrhunski izvođači mogu učiniti.

Klapi Cambi su se na slavljeničkom koncertu pridružili i njihovi dobri prijatelji klapa Maslina iz Šibenika, Hari Rončević, Ivana Radovniković i zadarska ženska klapa Kondura...

Opširnije...
 
Klapa Sveti Florijan proslavila izdavanje prvog albuma "I dok Žrnovnica spava"
KlapaSvetiFlorijan

Prva vatrogasna klapa u Hrvata, Sveti Florijan obilježila je još jedan uspjeh jer je upravo objavljen njihov prvi album 'I dok Žrnovnica spava' . Album prvijenac stoga je zaslužio pravu feštu priređenu u subotu navečer u Hotelu Lav.

Kroz ležernu konferansu prave poznavateljice klapske pjesme Edite Lučić Jelić njihovi prijatelji doznali su sve o njima od prvih dana. A prvi dani bili su negdje prije dvije godine kada je skupina momaka iz Žrnovnice odlučila zapjevati u novoj klapi. Kako su većina vatrogasci ime od prvog trena nije bilko upitno.....Počele su prve probe, no još nitko za njih nije znao sve do proljeća 2010.godine.

– E, tada je u 'Slobodnoj Dalmaciji' objavljen prvi tekst o Klapi na cijeloj stranici i na tome smo vam jako zahvalni, a od tada više nismo anonimci - kaže Rade Popadić...

Opširnije...
 
Održana press konferencija za veliki klapski spektakl „Klape u Spaladiumu 2011“ 25.11.
press

Naveliko su počele pripreme za veliki klapski spektakl pod nazivoim „Klape u Spaladiumu 2011“.

Na tom ponajvećem klapskom koncertu u Hrvartskoj nastupit će najslušanije klape, Tomislav Bralić i Intrade, Maslina, Sv,Juraj HRM, Kumpanji. Iskon, Kampanel, Sv.Florijan, Subrenum i  Cambi (K.Kambelovac). Uz klape nastupit će i gosti Oliver Dragojevič s Dupinima, Meri Cetinić a voditeljica

bit će Arijana Čulina. Organizator toga velikog klapskog spektakla je naš Portal. U četvrtak  u Spaladium dvorani održana je press konferencija kojoj su medju velikim brojem predstavnika medija

bili i Oliver Dragojević,  Ante Javorčić iz klape Sv.Florijana i Vinko Vidović umjetnički voiditelj klape Cambi iz Kaštel Kambelovca. Modeator press konferencije ispred organizatora bio je naš urednik Duško Srijemac. Kako je naglašeno, uz ove klape i goste, zagarantirana je dobra zabava a Oliver je izmedju ostalog rekao:“klapski pokret svojevrsni je fenomen. To više nije trend u Hrvatskoj, nego u susjednoj Sloveniji, u Europi. Dragoi mi je da sam pozvan kao gost da uveličam i doprinesem dobroj atmosferi na koncertu. Naglašavam da izravno na koncert dolazim s turneje po Australiji...

Opširnije...
 
Prepuna Dvorana Mladosti na Trsatu grmoglasno je pozdravila klapu Cambi iz Kaštel Kambelovca
CambiMladost Rođendanski koncert klape Cambi u Rijeci, u dvorani Mladpost na Trsatu,  započeo je odavanjem počasti preminulom Ljubi Stipišiću Delamati . Kratki dokumentarni film s nostalgijom je podsjetio na velikog čovjeka i umjetnika koji je svojim radom obogatio klapsku scenu.

 Od prve minute na sceni klapa i publika bili su jedno. Klapa je pripremila sjajan koncert i pobrinula se za sjajnu produkciju  koncerta koja je izuzetno važna za pravi doživljaj koncerta.  I njihovi gosti klapa Maslina, Hari Rončević i klapa Pinguentum iz Buzeta i voditelj Josip Krmpotić Joso, znali su doprijeti do srca svakog posjetitelja na koncertu koji je trajao skoro  tri sata.

Prvi dio koncetra bio je rezerviran za tradicionalne dalmatinske pjesme a drugi  dio koncerta za kultne klapske obrade pjesme Gibonnia, Hari Rončevića …

Opširnije...
 
U pripremi je 7.Smotra klapa u Kamniku(Slovenija)

klapaMaliGradKlapa '' Mali grad '' iz Kamnika već sedmu godinu za redom organizira jedinu zvaničnu smotru klapa u Sloveniji. U Domu kulture Kamnik, 19.studenoga nastupiti uz domaću klapu i ženske klape Gusarica iz Komiže, Luka iz Rijeke i muške klape  Puntari iz Omiša, Galešnik s Hvara, Kvarner iz Bakra, Trabakul iz Kostrena i Volta iz Brtonigle. Zbog velikog zanimanja za ovaj Susret, održat će se dvije priredbe.

Inače momci iz Malog grada, koje poznajemo iz velikih klapskih koncerta odnosno spektakla koji su se održavali u Sloveniji i dalje vrijedno rade. Uz niz ovogodišnjih koncerta i nastupa u svojoj domovini, bili su više puta gosti i u Hrvatsko, a imali su i koncert u susjednoj Italiji...

Opširnije...
 
Danas,četvrtak, izlazi album klape Sveti Florijan "I dok Žrnovnica spava" a 22. listopada promocija
svetiFlorijan

Danas, četvrtak, izlazi dugo očekivani album prvijenac klape Sveti Florijan "I dok Žrnovnica spava". Izdavač je Croatia Records. Album sadrži 12 pjesama od čega su dvije bonus pjesme: Jedna je a capella verzija hita "Nestalo je sve", a druga duet s Tedijem Spalatom na uspješnici klape "Osta san čovik".

- Rad na albumu počeo je u ranu jesen prošle godine. Slavlje nakon apsolutne pobjede na jubilarnom 50. Splitskom festivalu s pjesmom "Kako ću joj reć da varin" nije dugo trajalo. Ipak, moramo spomenuti da je ta pjesma postala ultimativni mega hit u Hrvatskoj, a jako se puno slušala i van granica domovine. Za cijelu lijepu "priču" oko te pjesme zaslužan je njen autor, Ernest Pelaić. Trebalo je imati hrabrosti tu pjesmu dodijeliti tada anonimnoj klapi, a on je upravo to učinio.

Nakon "varenja" postavilo se pitanje kako dalje. Nije nam lako nositi na sebi pritisak tako velikog hita, jer su sve oči bile uperene prema nama. Odlučili smo se "radikalni" preokret u glazbenom izričaju. Nije nam se pretjerano svidjelo što su nam ljudi slali da nam budu slijedeće pjesme. Okrenuli smo se sami sebi i izdali pjesmu "Osta san čovik" koju je napisao član i tenor naše klape, Nino Treskavica. Iako smo se bojali da će potpuni zaokret u glazbenom izričaju ostati neshvaćen, dogodilo se suprotno - "Osta san čovik" se pjevušio u svakom kraju zemlje, a i danas je, nakon godinu dana od izdanja, nevjerojatno puno tražena...

Opširnije...
 
Klapa Cambi (Kaštel Kambelovac) nakon Poljuda kreće na veliku hrvatsku turneju
cambiKoncerti

Nakon dva rasprodana zagrebačka koncerta počekom godine, veličanstvenog koncerta na Poljudu, klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca nastavlja s velikom hrvatskom turnejom koncertima u Rijeci, ovoga petka i u Zadru 21.listopada.

U ovoj slavljeničkoj godini,kada obilježavaju 25 godina, klapa Cambi je pobrala nagrade na svim festivalima na kojima je nastupala (Split, Omiš, Šibenik), ostavila iza sebe oduševljenu publiku, izdala početkom mjeseca novi album u izdanju diskografske kuće Scardona "Ne damo te pismo naša-Klapa Cambi 25 godina“  sa snimkom koncerta na Poljudu...

 

Opširnije...
 
Ljubo Stipišić - pulski spektakl zadnjeg čuvara(Nacional,28.08.2007.autor Željko Rogošić)

ljubo1

Povodom smrti jednog od najvećih hrvatskih skladatelja, jednim od najzaslužnijim za procvat i fenomen klapskog pjevanja donosimo jedan od njegovih najvećih razgovora koji je dao u povodu prvog velikog klapskog spektakla „Klape u Areni 2007“ za Nacional autoru Željku Rogošiću.

LJUBO STIPIŠIĆ DELMATA (69), skladatelj i voditelj klapa, jedan od najzaslužnijih za fenomen popularnosti klapskog pjevanja, odabrao je sedamnaest najboljih klapa za velebni koncert u Areni u Puli 7. Rujna.

Ljubo Stipišić kaže da je za nastup u Puli izabrao one klape koje su najbolje, koje su ostavile trag tijekom zadnjih dvadeset godinaLjubo Stipišić kaže da je za nastup u Puli izabrao one klape koje su najbolje, koje su ostavile trag tijekom zadnjih dvadeset godinaFenomen klapskog pjevanja u Hrvatskoj ne jenjava. Klape se ponovno sastaju 7. rujna, na velikom koncertu u pulskoj Areni. Ljubo Stipišić Delmata, otac dalmatinske klapske pjesme, odabrao je za nastup u Areni sedamnaest trenutačno ponajboljih klapa te pripremio njihov repertoar te večeri. Ljubo Stipišić Delmata već pedeset godina živi s klapama i klapskom pjesmom i sigurno je najpozvaniji govoriti o tom sociološkom fenomenu renesanse klapske pjesme. Stipišić je plodan skladatelj, muzikolog, melograf, sakupljač narodnog blaga, dirigent, voditelj klapa, obrađivač, producent, pjesnik, slikar. I Gibbonijev tata, napominje on, jer tako mu se ponekad ljudi obraćaju. Kada se kaže Ljubo Stipišić Delmata, ipak se prvo pomisli na "Dalmatino, povišću pritrujena"...

Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260