Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include(css/style.css) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'css/style.css' for inclusion (include_path='.:/root/PEAR:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 54

h1 h1 h2naklapskinacin.com/forum

Mapa portala

MAPA PORTALA
Naslovnica arrow Klape arrow Novosti arrow 8. Festi. klapa uz mandoline i gitare ‘Makarska 2012.’ klapi Sol glasovi publike,a Kampanelu žirija
8. Festi. klapa uz mandoline i gitare ‘Makarska 2012.’ klapi Sol glasovi publike,a Kampanelu žirija
Manodile i Gitira Makarska

Puna ljetna pozornica Gradskog kina u subotu kada je Makarska živjela u znaku 8. Festivala klapa uz mandoline i gitare, a koji je otvorio dogradonačelnik Ivan Ivanda, najbolji je znak da publika voli ovaj dio glazbenoga kulturnog nasljeđa. Raspjevanih deset klapa od Paga do Dubrovnika (boje domaćina branila je Srdela, a Fjoret je bio ženski začin dok su se prebrojavali glasovi) približile su osebujan svijet klapske pjesme kako izvorne tako novijih aranžmana. Direktor Festivala Vedran Buble, unatoč teškim financijskim vremenima, uspio je postići da niti u jednom trenutku ova priredba Makarskog ljeta, ne izgubi na kvaliteti, već što je starija to je bolja!

Zagrebački Kampanel osvojio je stručni žiri, a paška Sol (prošlogodišnji pobjednici) publiku, i pobjednici su 8. Festivala klapa uz mandoline i gitare ‘Makarska 2012′ na koji je i ove godine pohrlilo petstotinjak zaljubljenika klapske pjesme 25. kolovoza na Ljetnoj pozornici Gradskog kina. Nagradu publike koju sponzorira hotel Osejava uručila je Ivana Pivac, a svijećnjak, rad makarske umjetnice Ivane Gojak, prvonagrađenom Kampanelu darovao je dogradonačelnik Ivan Ivanda.

Stručni ocjenjivački sud brončanu plaketu dodijelio je Fortici i Kamenu, srebrenu Čiovu, Soli, Kumpanjima, a zlatnu klapama Kaše i Kampanel.

Dogradonačenik Ivanda – Klapska pjesma je naša snaga!

- Ovo je zasigurno jedna od najznačajnijih večeri Makarskog ljeta. Tradicija koju smo započeli njegovati prije osam godina nije došla u pitanje zahvaljujući upornosti direktora Festivala Vedrana Buble, ali ne smije se zaboraviti da je jedan od pokretača Nikša Gilić, član najstarije makarske klape, kazao je otvarajući Festival dogradonačelnik Ivanda, naglasivši kako njegujući klapsku pjesmu govorimo tko smo, koliko volimo tradiciju, i tu ljubav prenosimo na djecu.

Mandoline i gitara Makarska 2

Klapa Sol iz Paga

Organizatori Festivala – Grad Makarska, makarska Turistička zajednica, Županija splitsko-dalmatinska i županijska Turistička zajednica voditeljski posao povjerili su Tanji Topić koja je glazbeno znalački, a ženski suptilno, ‘provela’ publiku kroz više od dva sata programa.

Stručni ocjenjivački sud (maestro Duško Tambača – predsjednik, Rozarija Samodol, Ivana Kenk Kalebić, Vladan Vuletin i Smiljan Radić) imao je pune ruke posla jer svaka od klapa nastojala se predstaviti u najboljem svjetlu, u svojoj posebnosti. Zagrebački Kampanel prvi je put nastupio, ali to je bilo dovoljno da zablistaju. Dubrovačke Kaše, mladi momci donijeli su duh juga Dalmacije u glasu i narodnoj nošnji. Skladbe Sanjaj, Marelo i Dalmatinac makarske Srdele nagrađene su dugotrajnim pljeskom zaljubljenika klapske pjesme, tako sve do Teštamenta iz glasnica Soli. Iako je Aj ća volin te bila pjesma s kojom se Kampanjel oprostio od Makarske za ovu godinu, njegov se nastup željno iščekuje dogodine!

Mandoline i gitara Makarska

I dok su se brojali glasovi publike i zasjedao žiri, publiku je pjesmom nahranila makarska ženska klapa Fjoret. Još jedanput su potvrdile da su s prvom došle do same završnice Omiškog festivala. Uz njegovanje starih napjeva, pop-izvedbe na klapski način, prepoznatljive su i po autorskim skladbama od kojih jednu potpisuje Ružana Kovač.

Sudionici:

Sol - Pag, Srdela – Makarska, Kumpanji - Blato na Korčuli, Kaše – Dubrovnik, Kampanel – Zagreb, Kamen – Kamen, Hrvace – Hrvace, Fortica – Šibenik, Čiovo – Trogir, Balatura – Kučine/Mravince s Mandolinskim sastavom Rovinjež – Trogir.

Nikši Giliću posebna plaketa

Nikša Galić

Nikša Gilić prima plaketu

Jednom od utemeljitelja Festivala Nikšu Giliću iz klape Srdela u znak zahvalnosti direktor Festivala Vedran Buble uručio je posebnu plaketu.

 

 
------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ ------------------------------------------ŽELJKO PERVAN "Izjava tjedna"
„…nekad moram plakati. Nije mi teško, sjetim se samo u kakvoj zemlji živim pa mi suze same krenu…“

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Vinko Coce
Dobra večer pismo moja
Klape pjevaju
Klape pjevaju u Areni
Image 5 Title

PROMOCIJE

PROMOCIJE

KLAPE ONLINE

Sva prava pridržana 2003 - 2010 Udruga 'Na klapski način'

Fatal error: Call to undefined function josmainbody() in /home/naklap/public_html/templates/klape/index.php on line 260